#10 Acumulatori sistem fotovoltaic

Acumulatori sistem fotovoltaic Importanta bateriilor solare in sistemele fotovoltaice.
Cu cat capacitatea de stocare in baterii este mai mare cu atat mai putin avem nevoie sa luam energie din retea.
Sistemele fotovoltaice capteaza prin panourile fotovoltaice energia solara si o transforma in energie electrica DC pe care invertorul o transforma in energie AC necesara consumatorilor. In perioadele cand sistemul produce mai multa energie fata de consum surplusul de energie este livrat in retea la preturi mici iar pentru perioadele cand consumul este mai mare diferenta se cumpara la preturi mari. Bateriile solare pot stoca surplusul de energie produs de sistemul fotovoltaic pentru a fi folosit mai tarziu cand nu mai avem soare.
In plus un sistem fotovoltaic hibrid care include si baterii va asigura functionarea consumatorilor si atunci cand reteaua electrica a furnizorului nu functioneaza.
Acumulatorii pentru sisteme fotovoltaice sunt o componenta importanta pentru stocarea energiei electrice in sistemele fotovoltaice Off-Grid si Hibrid pentru alimentarea cu energie electrica.
Pentru a calcula capacitate acumulatorilor trebuie sa stim putrea si timpul de functionare al consumatorilor. Pentru sistemele Off-grid se recomanda calcularea pentru minim 24 ore. Pentru sistemele hibrid se calculeaza pentru perioada estimata de intrerupere a energiei sau pentru perioada noptii.
Va recomandam bateriile cu litiu LiFePO4 care permit o descarcare adanca 80%, au greutate redusa, ocupa spatiu mic si asigura un numar mare de ciclii de incarcare-descarcare. 
Pentru invertoarele care nu permit utilizarea bateriilor cu litiu se va opta pentru tehnologiile Gel sau VRLA. Atentie din bateriile gel se recomanda descarcarea la maxim 50% iar la VRLA maxim 30%. Descarcarea adanca scurteaza durata de viata a bateriei.