#24 Invertoare solare

Invertoare solare Invertoarele de curent sunt componenta de baza pentru sistemele fotovoltaice.
Invertoarele sunt in functie de sistemul folosit OFF GRID pentru sistemele izolate si ON GRID pentru sistemele cu injectare reteaua distribuitorului si invertoare HIBRID care permit atat injectarea energiei in retea dar si stocarea energiei in baterii.
Principalul avantaj pentru invertoarele hibrid il reprezinta faptul ca acestea pot functiona si daca energia din retea este intrerupta.
Capacitatea bateriilor este foarte importanta, cu cat stocam mai multa energie in baterii cu atat mai putin vom fi nevoiti sa cumparam energie de la furnizor.
Invertoarele On-grid functioneaza doar cat timp sunt alimentate din retea. Ele transforma energia produsa de panouri din curent continuu DC in curent alternativ AC pentru alimentarea consumatorilor casnici iar surplusul il injecteaza in reteaua furnizorului. In orele cu mult soare daca si vecinii au panouri fotovoltaice iar consumul este mai mic fata de productie automat tensiunea in retea creste si invertorul se opreste iar energia produsa de panouri se pierde.
invertoarele OFF-GRID cu unda pura sunt inpartite in invertoare simple care au nevoie de controler de incarcare separat si invertoare pentru autoconsum cu controler de incarcare incorporat care permit conectarea la reteaua furnizorului pentru a putea asigura curentul necesar consumatorilor atunci cand panourile fotovoltaice produc mai putin curent fata de necesarul consumatorului. Acest model de invertor permite consumul din retea dar nu permite injectarea surplusului de energie produsa in retea.Energia produsa de panourile fotovoltaice alimenteaza consumatorii porniti iar surplusul se incarca in baterii.Dupa incarcarea bateriilor la capacitate maxima surplusul de energie produsa si neconsumata se pierde. Pentru evitarea pierderilor sistemul de panouri trebuie corect dimensionat.

Pretul nu include TVA. TVA-ul se dauga in functie de client, 5% pentru persoane fizice si 19% pentru firme.