Invertoare solare Invertoarele de curent sunt componenta de baza pentru sistemele fotovoltaice.
Invertoarele sunt in functie de sistemul folosit OFF GRID pentru sistemele izolate si ON GRID pentru sistemele legate la reteaua distribuitorului.Pentru sistemele OFF GRID avem posibilitatea alegerii intre invertoarele cu unda pura si invertoarele cu unda modificata, acestea din urma sunt mai ieftine, dar nu sunt recomandate pentru consumatorii inductivi. Pretul nu include TVA. TVA-ul se dauga in functie de client, 5% pentru persoane fizice si 19% pentru firme.
invertoarele OFF-GRID cu unda pura sunt inpartite in invertoare simple care au nevoie de controler de incarcare separat si invertoare pentru autoconsum cu controler de incarcare incorporat care permit conectarea la reteaua furnizorului pentru a putea asigura curentul necesar consumatorilor atunci cand panourile fotovoltaice produc mai putin curent fata de necesarul consumatorului. Acest model de invertor permite consumul din retea dar nu permite injectarea surplusului de energie produsa in retea.Energia produsa de panourile fotovoltaice alimenteaza consumatorii porniti iar surplusul se incarca in baterii.Dupa incarcarea bateriilor la capacitate maxima surplusul de energie produsa si neconsumata se pierde. Pentru evitarea pierderilor sistemul de panouri trebuie corect dimensionat.
Un alt tip de invertoare sunt invertoarele Hybrid care pot fi programate sa injecteze in retea surplusul de energie produs pe care nu il consumam.
Invertoarele transforma tensiunea de curent continuu 12-24-48V DC in tensiune alternativa 220V AC pe care o folosim in locuinte.


       
#12 Invertoare solare